Σχετικά

Σχεδίαση και Ενημέρωση Ιστοσελίδας

Θωμάς Μελάς

Παναγιώτης Κύριλλος

2010 - 2014Το τζαμί της Χαλκίδας

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στη μεγάλη συνοικία στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών στο Κάστρο υπάρχει το τέμενος ΕΜΙΡ ? ΖΑΔΕ.

Μπροστά του σώζεται η ωραία τουρκική κρήνη (βρύση), που κτίστηκε το 1665 και επισκευάσθηκε το 1796. Έχει επιγραφές με γλυπτά γράμματα.

Το τζαμί που διατηρήθηκε σε αρίστη κατάσταση, μετατράπηκε σε Μουσείο Μεσαιωνικών και Νεωτέρων χρόνων. Τελευταία έγινε Λαογραφικό μουσείο. Η πλατεία λεγόταν παλιά «Πλατεία Συντάγματος» (από την επανάσταση του 1843), καθώς και «πλατεία του Άρεως». Επάνω από την είσοδο του τζαμιού υπάρχει η επιγραφή σε Αραβική γλώσσα: «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνομα του Παντελεήμονα Θεού».

tzami2 Το τζαμί ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ στη Χαλκίδα

H Tουρκική κρήνη

Η Τουρκική κρήνη είναι κοντά στο τζαμί και φέρει την παρακάτω Αραβική επιγραφή, που εξήγησε ο Αιγύπτιος καθηγητής στο Παν/μιο των Αθηνών Φουάντ Χουζανεΐν ?λη: «Ευχαριστούμε το Θεό του Σύμπαντος με δεήσεις μας στους Προφήτες και τους Αποστόλους. Το νερό έρχεται από την πηγή με τη δύναμη του Παντοδύναμου Θεού. Η χάρη του Θεού έστω επ? αυτού και επί όλων των Προφητών. Τούτο είναι από τα καλά έργα του Υπουργού Χαλίλ πασά. Είθε ο Θεός να εκπληρώσει τις επιθυμίες του και είθε να τον κάμει παραγωγικό νύχτα και μέρα. Είθε ο Θεός να τον εισαγάγει στον Παράδεισο μέσα στον οποίο ρέουν ποταμοί».

tzami1 Η Τουρκική Κρήνη

Στα δεξιά της υπάρχει η εξής επιγραφή: «Επιδιόρθωση υπό Ιμπραήμ Εμπνέ Μωχάμετ το 1174 Υπαρχηγού του Πυροβολικού του Φρουρίου Χαλκίδας».

Από το 1937 έχει ανακηρυχθεί σε ιστορικό μνημείο τόσο το τζαμί όσο και η αραβική κρήνη.

Το άρθρο γράφτηκε από τους: (Σχ. Έτος: 2008/2009)

- Panagiotis Kyrillos, 4e Lyce? de Chalcis, Chalcis, Grece
- Isidora Katsikopoulou, 4e Lyce? de Chalcis, Chalcis, Grece
- Paris Koutsoukos, 4e Lyce? de Chalcis, Chalcis, Grece

Υπεύθυνος Καθηγητής:
- Ioannis Katsanos, Philologue