Σχετικά

Σχεδίαση και Ενημέρωση Ιστοσελίδας

Θωμάς Μελάς

Παναγιώτης Κύριλλος

2010 - 2014Το κάστρο της Χαλκίδας

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

kastro1

"Merian Matteo - Η πόλη του Negreponte - 1593-1650"

Η περιτειχισμένη Χαλκίδα

Η πόλη της Χαλκίδας περιβαλλόταν από ισχυρότατο και δυσπόρθητο κάστρο, που όπως πιστεύουν πολλοί ήταν κτισμένο πάνω σε βάσεις του βυζαντινού κάστρου, χωριζόταν από την άλλη πόλη με οχυρωματική τάφρο, που ένωνε το Βόρειο Ευβοϊκό με το Βούρκο.

Η επικοινωνία της Έσω κι Έξω πόλης γινόταν μόνο με τρεις πύλες, την Άνω Πύλη ή Πόρτα του Χριστού (Porta de Christo), την Κάτω Πύλη και την Πύλη του Ναού.

kastro2

"Negreponte - Valeggio Nicola 1576"

To τείχος

Το μήκος του τείχους στην ξηρά ήταν 710 μέτρα, το δε πλάτος 370 μ. Το μήκος του θαλασσίου τείχους ήταν 1082 μ. και της ξηράς 831 μ. Το εμβαδόν του Κάστρου ήταν 202 στρέμματα και το πλάτος της οχυρωματικής τάφρου 30-34 μ, το δε βάθος 10-20 μ. Η τάφρος ήταν σκαλισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της σε πόρο για να προστατεύεται από κατολισθήσεις είχε τοίχους.

Πάνω στην τάφρο υπήρχαν δυο πέτρινα γεφύρια που οδηγούσαν στην Άνω και Κάτω Πύλη και με τα οποία επικοινωνούσε το εκτός του Κάστρου μέρος με το Κάστρο.

Στις πύλες υπήρχε φρουρά και ειδική υπηρεσία, που τις άνοιγε το πρωί και τις έκλεινε το βράδυ. Κατά τον 16ο και 17ο αι. οι Έλληνες δημιούργησαν νέα πόλη έξω από το Κάστρο της Χαλκίδας. Στο Κάστρο έμεναν μόνο οι Τούρκοι. Έξω στο προάστιο, έμεναν οι Χριστιανοί, που καταγίνονταν με το εμπόριο.

Το κάστρο του Ευρίπου

kastro4kastro3

"Το κάστρο του Ευρίπου και η σημερινή μορφή του ίδιου τόπου"

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Δήμου Χαλκιδέων

Μέσα στο ρεύμα του Ευρίπου υπήρχε ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο οι αρχαίοι οικοδόμησαν ένα μικρό κάστρο. Συγκοινωνούσε με κινητή γέφυρα, τόσο με την Βοιωτία, όσο και με την Εύβοια.

Οι Βενετοί το είχαν οχυρώσει πολύ καλά. Εκεί κατέφυγαν για να σωθούν πολλά γυναικόπαιδα και υπολείμματα της φρουράς κατά την άλωση της Χαλκίδας το 1470. που παραδόθηκαν ύστερα από συμφωνία, την οποία όμως ο Μωάμεθ αθέτησε.

Καταστράφηκε και αυτό το 1892. Διανοίχτηκε το στενό, ο Εύριπος, και το νησάκι αποψιλώθηκε για να εκβαθύνει και διαπλατυνθεί η διώρυγα 40 μ. πλάτος και 8 μ. βάθος. Οι δυο βάσεις των στρογγυλών πύργων του σώζονται στη Βοιωτική ακτή, όπου στηρίζεται η σημερινή γέφυρα.

Το ιδιόμορφο φαινόμενο του Ευρίπου

Η κίνηση των ρευμάτων που παρατηρείται στην πόλη μας είναι ένα φαινόμενο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα ρεύματα οφείλουν την ιδιόμορφη ροή τους στην σελήνη και αλλάζουν ροή κάθε έξι ώρες. Τα ρεύματα τρέχουν έξι ώρες από Βορά προς τον Νότο, ηρεμούν για ένα διάστημα οχτώ λεπτών περίπου και μετά τρέχουν από το Νότο προς τον Βορά.

Το άρθρο γράφτηκε από τους: (Σχ. Έτος: 2008/2009)
- Panagiotis Kyrillos, 4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, Χαλκίδα, Ελλάδα
- Isidora Katsikopoulou, 4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, Χαλκίδα, Ελλάδα
- Paris Koutsoukos, 4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, Χαλκίδα, Ελλάδα

Υπεύθυνος Καθηγητής:
- Ioannis Katsanos, Φιλόλογος